I. Orosházi sakknap

2015. május 24.

Május 24-én, Pünkösd vasárnap került megrendezésre az I. Sakk Nap, melynek célja a sportág népszerűsítése és versenyzési lehetőség biztosítása minden érdeklődő számára. A rendezvénynek az orosházi Petőfi Művelődési Központ adott otthont. A megnyitó után kezdődött a 7 fordulós csapatverseny - 10 négy fős csapat részvételével. A szervezők nagy örömére, minden korosztály képviseltette magát. A legfiatalabb versenyző 6, a legidősebb 88 éves volt. Jó hangulatban és szoros küzdelemben alakult ki a végeredmény.

1. Orosházi SE (Mónus Z., Kerekes Zs., Győri Sz., Bíró I.) 23,0 pont
2. Dévaványa (Fekete A., Szász J., Fekete Á., Rácz I.,) 20,5 pont
3. Orosházi SE ifi  (Leszkó B., Kunos Z., Tamási Z., Szokolai R.)  16,0 pont
4. Battonya   14,0 pont
5. Hatos család    13,0 pont
6. Sakkcápák    13,0 pont
7. Kardoskút   13,0 pont
8. Mártély    11,5 pont
9.  Békésszentandrás   11,5 pont
10. Vörösmarty iskola   4,5 pont

Az Orosházi Sakk Egyesület ifjúsági csapata az előkelő harmadik helyen végzett, azonban a versenyen külön értékelték az ifjúsági és a serdülő csapatokat és így a legjobb ifi csapatnak járó díjat vehették át. Így Battonya csapata szerezte meg a harmadik helyért járó díjat. A Vörösmarty iskola diákjai a legjobb serdülő csapat különdíját kapták meg.

A csapatverseny eredményhirdetése után Csom István nagymester, (az 1978-ban Buenos Airesben olimpiai bajnok magyar csapat tagja, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, 1972-ben magyar bajnok egyedül, 1973-ban holtversenyben, sakkszakíró, nemzetközi versenybíró) tartott előadást a népes hallgatóságnak. Volt nosztalgiázás és szóba került a sakkozás jelenlegi helyzete is. A fiataloknak sok hasznos tanácsot adott, valamint a feltett kérdésekre is készséggel válaszolt. A sakk nap megkoronázása a 19 táblán tartott szimultán volt, amit - több mint hat órás, megszakítás nélküli küzdelem után - 10 táblán megnyert és 9 táblán remire adott a nagymester. A közel 75 éves olimpikon a hosszúra nyúlt szimultán végén, még az utolsó partit is egy remek, tisztáldozatos kombinációval fejezte be, mely méltó lezárása volt az I. Orosházi Sakk Napnak!

A rendezvény ideje alatt az érdeklődők kiállítást láthattak az egyesület történetéről, főbb eredményeiről. 

Köszönjük a csapatok részvételét és a támogatók segítségét:

 

Petőfi Művelődési Központ Orosháza Gyopárosfürdő OROSházaGLAS Szuperinfo Orosfarm Zrt.

Napsugár Hotel Vasex Kft. Komlósi Lúd Kft. Fórum Gyorsétterem Unicon Zrt.

Diófa csárda Ilovszky Tüzép Edit Optika-Foto Kft. Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. Szelex Irodatechnika

Nóbik és Társa Kft.Penta DrinkGelato fagyizó

Galéria