1955. január 21. - 2017. augusztus 12.

Megrendülten tudatjuk sporttársainkat arról, hogy 62 éves korában 2017. augusztus 12-én rövid lefolyású betegségben elhunyt sporttársunk, Hegedűs Mátyás.
Matyi a mezőberényi sakkéletbe a nyolcvanas évek végén kapcsolódott be, korábban lakóhelyén és környékén - Füzesgyarmaton - játszott. A levelezési sakkban is aktívan részt vett. A Mezőberényi SE-ben rövidesen első táblás lett, mivel tudása az akkori játékoskeretben a legjobb volt. Nyert Városi bajnokságot is 1992-ben, emellett rendszeres résztvevője volt a megyei egyéni bajnokságoknak. A kilencvenes évek közepén egy néhány éves időszakra elkerült munkája miatt Békés megyéből, de miután visszatért, ismételten bejelentkezett a játékra. Amikor csak tehette, minden csapatbajnoki mérkőzésen leült Mezőberény színeiben és igyekezett a tőle elvárható legjobb teljesítményt nyújtani. Részese volt a 2006-os feljutásnak az NB II-ben és ott becsülettel lejátszotta a 6 szezont, amelyet a Mezőberény a magasabb osztályban eltöltött. Ő volt az a sakkozó, akinek a nevét előre ki lehetett pipálni az erősorrend összeállításánál, mert "hóban-sárban" bármikor a csapat rendelkezésére állt. Közvetlen ember volt, bárkivel hamar megtalálta a közös hangot, igyekezett feldobni a hangulatot a nehezebb helyzetekben is. Utolsó időszak szép egyéni eredménye a VII. Szucharda Kupán megszerzett kupája volt 2014-ben, de a következő évben is második volt az abszolút versenyben.
Az idei év Strand Kupájára is vártuk volna, de tőle szokatlan módon nem érkezett meg a versenyre, pedig előre benevezett. Mivel ez vele sosem fordult elő, telefonon próbáltuk elérni, amelyet ezúttal fia vett fel, aki tájékoztatott minket arról, hogy nagy a baj és Matyi életéért küzdenek az orvosok. Reménykedtünk 2 hétig, hogy sikerül rendbe jönnie, de sajnos már nem tudott meggyógyulni és eltávozott közülünk. Váratlanul ért mindenkit a tragédia, hiányozni fog mindannyiunknak. Emlékét a mezőberényi és megyei sakkozók megőrzik!

Jozaf Csaba