1957. február 22 - 2016. január 27.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Katona József Orosháza Sportjáért kitüntetett sportvezető, az Orosházi Sakk Egyesület vezetőségi tagja, az egyesület titkára, sokáig az NB-II-es majd NB-I/B-s csapat vezetője, életének 59. évében 2016. január 27-én rövid, súlyos betegség után váratlanul elhunyt.
Katona József 1957. február 22-én Orosházán született. Általános majd középiskoláit is itt végezte el, majd hosszú időn keresztül a Vas-és Műanyag KTSZ-nél, az utóbbi években a Linemár orosházi gyárában dolgozott.
Katona József a sakkjátékkal fiatalon ismerkedett meg, az 1970-es évek második felében már az OMTK első osztályú versenyzőjeként szerepelt a csapatban. Rendszeresen és eredményesen játszott a csapat osztályozóin, majd az NB-II csapatmérkőzésein. Egyéni versenyen viszonylag keveset szerepelt. 1992-ben az NB-II-be jutott OMTK csapatkapitánya lett és 2014-ig a csapat vezetője maradt. Legbüszkébben a 2006/07-es szezon NB-II bajnoki címére és a 2010/11-es NB-I/B ötödik helyére emlékezett.
Az OMTK sakkszakosztályának megszűnése után tevékeny szerepet vállalt az új (Orosházi Sakk Egyesület) megalapításában, majd vezetésében. Egy személyben és mindennemű térítés nélkül végezte az egyesület pénzügyi, jelentési és egyéb ügyeit. 
Halálával nagy űrt hagyott maga után, nagyon nehezen tudjuk pótolni azt a fáradságot, előrelátást és gondoskodást, amit tett az egyesület, a csapat érdekében. Emlékedet megőrizzük.